Първи март е крайният срок, в който платците на доходи на физически лица трябва да предоставят информация на Националната агенция за приходите, припомнят от ведомството.

Става дума за предприятията и самоосигуряващите се лица, които са изплатили доходи на физически лица, включително и от трудови правоотношения.

В справката по чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ се обявяват изплатените през годината доходи, удържаните данък и задължителни осигурителни вноски на физически лица от извънтрудови правоотношения, упражняване на свободна професия, авторски и лицензионни възнаграждения, наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество, доходи от други източници, включително облагаемите парични и предметни награди от игри, от състезания и конкурси, които не са предоставени от работодател или възложител, доходи, подлежащи на облагане с окончателен данък като например дивиденти и ликвидационни дялове, доходи от прехвърляне на права и имущество и други доходи, изчерпателно изброени в чл. 73, ал. 1 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Запорираха сметките на жена без да има задължения

В справката по чл. 73, ал. 6 от ЗДДФЛ, работодателите обявяват изплатените през 2020 година облагаеми доходи по трудови и служебни правоотношения и за удържаните през годината данък и задължителни осигурителни вноски. 

istock
istock

Справката за изплатените доходи се изисква от НАП, тъй като приходната агенция подготвя през март предварително подготвените данъчни декларации за физическите лица. Те ще са достъпни чрез персонален код, а в голяма част от случаите потребителят единствено трябва да потвърди данните, за да изпълни законовото си задължение да декларира доходите си от миналата година.

През март можем да се възползваме и от 5% отстъпка от данъка за доплащане, но това е само при условие, че имаме такъв. Това е така, ако през последните три месеца доходите ни не са обложени авансово от платеца им. Това също става ясно от справката.

Принципно срокът за подаването ѝ е 28 февруари, но тъй като тази година това е неработен ден, приходната агенция дава още един ден възможност за изпращане на необходимите данни.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg