Утре - 30 април, изтича срокът за подаването на годишните данъчни декларации за доходите на гражданите, както и за плащането на дължимия данък.
 
Както преди седмица съобщиха от Националната агенция за приходите само фирмите получават отсрочка до 30 юни за плащането на годишния данък.
 

При влизане на сайта на НАП с ПИК (персонален идентификационен код) се предлага предварително попълнена данъчна декларация, която трябва да се провери и потвърди. Ако има непопълнени доходи, те се допълват.

При допускане на грешка при промяна на предварително попълнена данъчна декларация, може да се влезе отново и да бъде направена корекция.
 
30 000 данъчни декларации за доходите през 2019 г. са били получени в НАП вчера. Това е своеобразен рекорд, никога досега не се е случвало подобно нещо, съобщи говорителят на НАП Росен Бъчваров.

istock
istock

8 от 10 данъчни декларации се подават онлайн. Почти всеки използва предварително попълнения формуляр на сайта на НАП, каквато услуга приходната агенция предлага тази година за първи път.

НАП с нов портал за електронни услуги до края на годината

Срокът за подаване на декларации няма да бъде удължаван, каза още Бъчваров. Почти всички очаквани декларации вече са подадени. Крайният срок е 30 април.

Причината за опашките през последните дни са мерките на извънредното положение и изискването хората да са на дистанция през два метра. Когато един офис може да събере 200 души, допреди извънредното положение тези хора пребиваваха в помещението.

istock
istock

Сега, когато са на два метра пред службата, опашката изглежда голяма, но обслужването отнема кратко време, поясни Бъчваров.

По думите му, 30% от чакащите са отишли да си вземат персонален идентификационен код. ПИК може да се заяви онлайн, но самото вземане изисква физическо присъствие в офис на НАП, за да не стават злоупотреби, каза говорителят на приходната агенция.

През последния месец и половина има бум на издаването на ПИК – 50 000 за този период. Вече 900 000 души имат такъв код. Бъчваров уточни, че почти всички услуги на НАП могат да се използват онлайн. Не се очакват сътресения до края на данъчната кампания, каза още той
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg