Срокът за подаване на декларации и плащането на данъците за 2019 г. за физическите лица остава 30 април.

Това се посочва в становище на НАП, обявено на сайта на приходната агенция. За ползване на 5% отстъпка срокът изтече, тъй като беше до 31 март.

От ведомството посочват, че отсрочка до 30 юни има за подаване на декларациите от едноличните търговци, които до тази дата трябва да внесат и дължимия данък. За да ползват отстъпката от 5%, тези лица следва да са подали данъчната си декларация по електронен път до 31 май 2020 г.

Пак до 30 юни трябва да бъдат подадени декларациите от фирмите и следва да бъде внесен дължимият корпоративен данък.

Срокът за подаване на годишните финансови отчети на търговските дружества и сдруженията и фондациите с нестопанска цел в Търговския регистър се удължава до 30 септември.

istock
istock

Няма промяна в сроковете за плащане на авансови вноски за лицата, които са задължени да правят такива, но са въведени някои особености при изчисляването им в зависимост от това дали вече е подадена годишна данъчна декларация.

Отстъпка за данък сгради и МПС – до 30 юни

Всички срокове, които не са изрично удължени с новия закон, не се променят, посочват от НАП. Това се отнася и за сроковете по Закона за ДДС за подаване на месечната справка - декларация на регистрираните лица.

Непроменени остават и сроковете за регистрация в предвидените от закон случаи.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg