Скокът на местните данъци и такси е "прехвърляне на отговорност от правителството към общините".

Това мнение изрази пред БНР Георги Кадиев, бивш депутат, бивш заместник-министър на финансите, както и бивш общински съветник.

Най-вероятно общините ще вдигнат данъците, ще започнат да събират повече пари и кабинетът ще намали субсидията за тях, прогнозира той.

Сравнено с други европейски държави, имотните данъци у нас са доста ниски, отбеляза Кадиев. Последното увеличение на данъци в Столичната община е през 2007 г., припомни той.

Бизнесът: Вдигането на данъчната оценка на имотите цели по висока такса смет

Кадиев отправи предложение данък сгради да се увеличи само за второ и последващо жилище, както и за обекти, които попадат в категорията на т.нар. туристически данък.

"При нашите доходи няма как да увеличите рязко данъка върху сградите и таксата битови отпадъци. Трябва да стане много плавно", смята бившият заместник-министър на финансите. По думите му, "при всички положения ще бъде по-лоша събираемостта, хората ще отлагат това плащане, колкото могат".

5 признака, че сте намерили най-доброто жилище за вас
economic.bg

Ако сте държавен служител и ви вдигнат заплатата с 5%, а данъкът скочи с 30%, то цялото увеличение ще бъде изядено само от този данък, даде пример Кадиев.

Според него повечето от данъчните предложения няма да бъдат приети, а бюджетът, който ще влезе в пленарната зала, ще е много различен от проекта на Министерството на финансите.

Липсва възможно най-груба и обща оценка на въздействието, подчерта икономистът Адриан Николов от Института за пазарна икономика. Той коментира, че трябва да се прецени какво ще бъде отражението на подобно увеличение върху събираемостта, чийто спад е "почти неизбежен".

Как ще се отрази новият държавен бюджет на джоба ни

Събираемостта остава сериозен проблем. Общините изпитват дефицит на ресурс, изтъкна той и поясни, че общините имат право да варират в коефициента, който налагат като местен данък.

"Всеки кмет и всеки общински съвет ще трябва да реши отделно - колко е пределната поносимост към повишаването на данъка."

Николов нарече "неособено добра практика" прокрадването на нови идеи между общественото обсъждане и представянето на предложенията за данъчни промени – "неща, които не сме виждали досега".

Като възможен резултат от скока на данък сгради икономистът посочи вдигането на наемите, защото наемодателите биха прехвърлили това увеличение върху наемателите.

Относно Бюджет 2024 и конфликтните за сглобката идеи Адриан Николов заяви, че голяма част от предложенията са "доста козметични" и "най-вероятно ще има сериозни корекции":

"И идеята с касовите бележки, и идеята с доносите ще отпадне. Таванът за кешовите плащания също най-вероятно ще срещне много сериозна агресивна реакция."


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg