Данъчната оценка на имотите да се актуализира на всеки две години, прие Министерският съвет, след като одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси. Това означава и промяна на данък сгради, тъй като той се определя именно на база данъчна оценка на имота.

Актуализиране на базисната данъчна стойност за определяне на данъчната оценка на сгради на две години, както и ежегодно актуализиране на базисната данъчна стойност за определяне на данъчната оценка на земеделски земи, са сред одобрените изменения и допълнения.

Предвижда се още размерът на данъка върху недвижимите имоти да се диференцира по населени места, по зони в тях или по вид на имотите, в границите, определените в закона.

Освен това се предлага освобождаване от данък върху недвижимите имоти на сгради, получили сертификати с клас на енергопотребление „А" и на тези, получили сертификати, удостоверяващи, че са постигнати техническите изисквания за „сграда с близко до нулево потребление на енергия" по смисъла на Закона за енергийната ефективност.

Кабинетът прие промени в данъците

Измененията и допълненията предвиждат уеднаквяване на максималния размер на оборота на данъчно задължените лица, осъществяващи патентна дейност, с прага за регистрация по Закона за данък върху добавената стойност, т.е. 100 000 лв.

istock
istock

Предлага се въвеждане на облагане с патентен данък за фирми, в случаите когато оперират като заведения за хранене и развлечения.

В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта е предложена промяна в Закона за корпоративното подоходно облагане, с която се намалява административната тежест и се предотвратяват случаите на избягване на данъчно облагане.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg