Йорданка Фандъкова заяви, че е трябвало да се въведе по-справедлив начин за заплащане на данъците - доколкото законът го позволява. Така тя коментира повишението на налозите за коли в столицата. 

"Предложих максималните нива на данъците за най-старите и най-мощните автомобили и минималните нива на данъците за по-екологичните автомобили - с евро 5 и 6, и по-малките, градските автомобили, които замърсяват по-малко въздуха в града". 

По думите ѝ София е европейска столица и трябва да имаме и такава отговорност, като заяви, че се работи в посока намаляване на трафика и организирането на места за паркиране. 

Тя обясни, че София е построена като град за по-малко автомобили и затова от столичната управа са заложили разширяване на зоните за платено паркиране, но то ще стане след сериозни обществени обсъждания и граждански инициативи:

istock
istock

"Разчитам на районните кметове. Инициативата засега е тяхна", уточни Фандъкова.

Столичната кметица увери, че средствата, които се събират от "синя" и "зелена" зона се влагат на първо място за подобряване на градския транспорт.

На второ място те се използват за построяване на обществени буферни паркинги, разположени по линията на метрото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg