От КНСБ смятат, че промяна на данъчните ставки, еднократен данък върху генерираните свръхпечалби и възстановяване на всички ставки по ДДС са начините за разработване на социален бюджет с приемлив дефицит.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира твърдението на бившия финансов министър от ПП Асен Василев, че е възможен бюджет без орязване на социални разходи и без вдигане на данъци:

КНСБ: За две години хората обедняха с около 30%

"Радвам се, че се обещава да не се пипат социални разходи, но това не може да стане само с увеличени данъчни приходи от събираемост при настоящите ставки. Трябва да се пипнат по някакъв начин данъците. Кои точно данъци и как да се пипнат е въпрос на решение, което парламентът трябва да предложи. Най-правилното решение за нас е комбинация от стъпки, в това число и някои нови данъчни решения - ребалансиране на двата преки данъка, тоест в момента е нужно увеличение на корпоративния данък и намаляване на данъка върху доходите".

Сега на ход са политиците в парламента, каза още Димитров и предупреди, че синдикатите подготвят специална акция:

"Ще направим кошница, този път истинска кошница, какво може да се купи с нетния размер на минимална заплата и с нетния размер на минималната пенсия. Ще напълним тази кошница, ще я сложим пред парламента и ще питаме депутатите могат ли с тази кошница да изкарат месеца".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg