До 5 май е срокът, в който столичани могат да ползват 5 процента отстъпка за данък сгради и данък МПС, при условие, че цялата дължима сума се внесе наведнъж, съобщават от Столичната община.

5 май е и крайният срок за първата вноска на такса битови отпадъци без да се начислява лихва за закъснение.

Срокът за 5 процента отстъпка за местните данъци и първата вноска на такса смет по принцип е 30 април, но тази година е удължен с 5 дни заради Великденските празници.

Колко пари събраха от данък лихва

Ако собствениците плащат местните си данъци и такси на части, крайните срокове за това, без да им се трупат лихви са за данък недвижими имоти и данък МПС 30 юни - първа вноска и 1 ноември - втора вноска. За такса битови отпадъци плащането е на четири вноски - 5 май, 30 юни, 30 септември и 30 ноември.

istock
istock

Най-удобният начин за плащане на местните данъци и такси е през електронния портал на Столична община. Там всеки собственик на имот или автомобил в София може да направи и справка какви задължения има към общинския бюджет, информират от общината.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg