Общо сумата за НАП за допълнителни възнаграждения на служителите е 31 844 300 лв. Това каза министърът на финансите Асен Василев в отговор на въпрос на Десислава Атанасова от ГЕРБ във връзка с раздадените допълнителни възнаграждения на служители на НАП в края на 2021 г.

„Общо сумата за НАП е 31 млн. 844 хил. и 300 лв. Съотносимо към 2020 г. - сумата е била 30 млн. 300 хил. лв. 2019 - 30 млн. 150 хил. лв. Тези пари се разпределят на 7 863 служители или средно по 337 лв. на служител на месец. За централно управление сумата е 10 млн. 631 хил. 443 лв. на 1 714 служители, което се пада средно по 517 лв. на служител на месец. Тези средства всяка година се предвиждат със Закона за бюджета. Те се раздават под формата на ДМС и представляват част от възнаграждението, което е по преценка и за извършена реална дейност”, каза Василев.

Трябва ли да има таван за бонусите на чиновниците

В реплика Атанасова заяви, че никога не е била против финансовото стимулиране на служителите, когато добре вършат своята работа.

„Даже напротив, видно е от предоставената от вас справка, че през 2019 и 2020 г. са изплащани също така суми с 2 млн. по-малко, отколкото сега. По-скоро съм изненадана от аплодисментите от част от залата, защото през 2019 г. помня, че г-н Христо Иванов, в преки включвания пред сградата на НАП, искаше оставката на директора именно по същия повод. В този смисъл като допълнителен въпрос смятате ли, че сега директорът на НАП трябва да си подаде оставката, тъй като отново за заслуги са раздавани финансови стимули на служители и как си обяснявате промяна в поведението на член на управляващите”, заяви депутатът от ГЕРБ.

Василев коментира, че резултатите, които НАП са постигнали миналата година, са рекордни в историята на агенцията.

„За 7 месеца, даже не за цяла година, агенцията успя да събере значително повече средства. Говорим за над 3 млрд. повече, уточни той.

Христо Иванов също се включи в темата. „По-полека с връщането към миналото”, призова лидерът на ДБ.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg