"Темата с бонусите винаги е деликатна. Хората трябва да бъдат стимулирани. Вътрешни правила биха поставили таван на получените пари. Трябва да има таван във всички администрации при раздаване на допълнително материално стимулиране. Важно е как са разпределени парите - дали едни не вземат пет пъти повече от другите". 

Това коментира пред БНР Георги Кадиев, бивш зам. финансов министър, по повод информация от гражданско сдружение "БОЕЦ" за солидни суми, разпределени като бонуси в НАП. 

Според него информацията трябва да е публична "в осреднена степен". 

Глоба за чиновник, ако ви иска печат върху документа

"Това, че НАП са събрали повече пари през 2021 година е добре, но не е критерий за по-високи бонуси. 2020 година беше слаба заради пандемията, затова е ниска база в сравнение с 2021 година. При високата инфлация през 2021 година НАП събира по-високо ДДС без особено усилие.

Има ръст на икономиката, печалби на фирмите, оттам идва корпоративният данък. По-ниската безработица означава и повече заети, повече приходи от данъка върху физическите лица и повече приходи от осигуровки. Важни критерии са - ревизионна дейност на НАП, нулеви ревизии, обжалвания, спечелени или изгубени от НАП, несъбрани суми по ревизионни актове". допълни той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg