Близо 700 млн. лева повече приходи от данъци и осигурителни вноски от миналата година ще събере Националната агенция за приходите до края на тази година. Това е съобщил днес изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов, цитиран от пресцентъра на приходната агенция.  

Причините за добрите резултати били проектът за дистанционна връзка на касовите апарати с НАП, законодателните промени, приети по предложение на агенцията и контролната дейност на ведомството. Над 1000 са осъдителните присъди за данъчни престъпления от началото на годината до момента, е посочил директорът на НАП.

Сред най-рисковите икономически сектори в страната са строителството и търговията със зърно. До края на годината предстоят данъчни проверки в хотели и заведения в зимните курорти, е съобщил още Стефанов.

Анализ на риска на НАП е показал, че в сектора на посредничество при покупко-продажба с недвижими имоти е укрит оборот от близо 700 млн. лв. за четири години. Освен проверки и ревизии, предстоят срещи с бранша, както и информационна кампания за клиентите на тези услуги.

ДДС в процедура по възстановяване с ревизия (т.нар. задържано ДДС) в момента е на безпрецедентно ниско ниво от 213 млн. лв. или повече от три пъти по-ниско спрямо 2009 г. , е посочил директорът на НАП.

Шест държави се интересуват от проекта за свързване на касовите апарати с НАП. Сред тях са Гърция, Беларус и други страни, които проучват възможностите да внедрят подобни системи
на отчитане на оборотите. Междувременно обмисляме заедно с неправителствения сектор да разширим кръга на информация, която тече чрез дистанционната връзка. Вече има изградена интернет свързаност, по която може да тече информация не само за финансовите транзакции, но и за стоковите потоци, е казал още директорът на НАП.