Над 6,4 млрд. лева са постъпленията в Националната агенция за приходите към 17 март 2023 година, което е със 752 млн. лв. или близо 13 на сто повече спрямо същия период на миналата година, съобщава НАП.

До средата на март приходите за централния бюджет надвишават 3,7 млрд. лв., което е с над 9,8 на сто повече, в сравнение с първите два месеца и половина на предходната година. Събраният от НАП данък върху доходите на физически лица е близо 742 млн. лв., корпоративен данък – 57,2 млн. лв. и близо 2,6 млрд. лв. ДДС. Въпреки намалената ставка на данък добавена стойност за някои стоки и услуги от 20 на 9 на сто, постъпленията от ДДС в бюджета бележат ръст с 9 на сто, което се равнява на 211 млн. лв. повече в сравнение със същия период на предходната година. 

Ползваме 5% отстъпка, ако подадем данъчната декларация до края на месеца

Приходите от осигурителни вноски към 17 март надвишават 2,7 млрд. лв. - над 425 млн. лв. или 18,5 на сто повече спрямо първите два месеца и половина на миналата година. 

От НАП напомнят, че през 2022 г. приходите в бюджета са близо 31,5 милиарда лева, с 3 милиарда повече в сравнение с 2021 година. 

istock
istock

"Ръстът на приходите през първите месеци на тази година показва, че НАП работи ефективно дори и в настоящата трудна обстановка. Приходната агенция прилага законодателството еднакво спрямо всеки данъкоплатец, като се използват всички нормативни механизми за събиране на задълженията. Националната агенция за приходите е държавна институция, в която близо 8000 служители в цялата страна изпълняват задълженията си професионално и законосъобразно, и е недопустимо да бъде въвличана в политически спекулации и използвана в предизборни кампании", заяви изпълнителният директор на НАП Борис Михайлов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg