Националната агенция за приходите провежда акция в ресторанти в София заради задължения в размер на близо 15 милиона лева. 

Говорителя на агенцията Росен Бъчваров съобщи пред БНР,  че се проверява верига популярни ресторанти в столицата, която по-негови думи, използва порочна практика - едно и също заведение да бъде експлоатирано от много на брой фирми. 

Според Бъчваров се създава дружество, което работи, трупа задължения, а след като възникне данъчен проблем, обектът се прехвърля на следващата сутрин на друга фирма и цикълът продължава безкрайно, като понякога предходните дружества трупат задължения за милиони.

Изтича срокът за плащане на данъци

Той припомни, че за данъчни нарушения се предвижда запечатване, което може да стигне до един месец.
 
"Второто направление на работа е за компании, които дълго време и умишлено не плащат дължимото, описва се имущество - това са оборудване на ресторанти, кухненско оборудване, обзавеждане, което оборудване може да бъде обявено на публична продан.", уточни говорителят на НАП.

Как да ползваме данъчните облекчения за деца


Най общо казано, практиката на фирмената зараза - оперирането на един и същи обект от нови и нови дружества - трябва да бъде прекратена, счита Бъчваров, като за целта са били предложени и законодателни промени.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg