Над 11,9 милиарда лева са постъпленията в Националната агенция за приходите към 31 май 2022 година, което е с 1,1 млрд. лв. повече спрямо същия период на миналата година, съобщава НАП. 

В края на май приходите за централен бюджет са над 6,7 млрд. лева, като данъкът върху доходите на физически лица е близо 1,8 млрд. лв., 819 млн. лв. е корпоративният данък и повече от 3,4 млрд. лв. е ДДС. 

Данъчни търсят 43 000 човека за неплатени задължения

Приходите от осигурителни вноски към 31 май надвишават 5,1 млрд. лв., в това число над 3 млрд. лв. са за държавно обществено осигуряване, 1,3 млрд. лв. - за здравноосигурителни вноски, и 752,1 млн. лева - за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Най-висок е ръстът на постъпленията при корпоративен данък - 30 на сто. Приходите от данък върху доходите на физическите лица се увеличават с близо 6 на сто, а от осигурителните вноски растат устойчиво с почти 11 на сто спрямо същия период на миналата година, допълват от НАП. 

istock
istock

"За поредна година наблюдаваме устойчив ръст на доброволното деклариране и плащане от страна на бизнеса и гражданите, което много ни радва. Отличните резултати се дължат както на положителната промяна в поведението на данъкоплатците и партньорския подход на НАП спрямо тях, така и на контролните механизми, които прилагаме. Благодаря на всички служители в приходната агенция за добрата работа", каза изпълнителният директор на НАП Румен Спецов по повод поредния рекорден ръст в приходите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg