Няма опасност да се "търгува" с информация от регистъра на длъжниците, коментираха за БТА експерти заработилият преди дни Централен регистър на длъжниците към Камарата на частните съдебни изпълнители.

Централният регистър се попълва от всички частни съдебни изпълнители, съгласно задължително за всички членове на Камарата  решение.

Пред БТА Мариян Петков - частен съдебен изпълнител, каза, че никой не може да преглежда регистъра и съответно да изнася информация от него. Информацията дали дадено лице е длъжник или не, представлява лични данни по смисъла на Закона за защита на личните данни и като такава е защитена от него.

Петков уточни, че никой няма право да придобива информация за друго лице, освен ако то не му е възложило изрично направата. Само при попълнена молба и платена такса едно лице може да направи справка само за себе си. В тази връзка  нещата са уредени и винаги се знае кой частен съдебен изпълнител за кое лице е направил справка, посочи експертът. 

Тъй като достъпът до регистъра ще се осъществява само от частни съдебни изпълнители, които ще подлежат на контрол за правомерността на извършените справки, вероятността от неоторизиран достъп до системата се свежда до минимум, коментира експертът.

Мариян Петков заяви, че към момента извадка от регистъра показва, че 80 на сто от качените в регистъра дела имат поне един длъжник. Това е много голям процент, тъй като тези останали 20 процента дела, които нямат  въведени длъжници, са всъщност свършени и прекратени, и за тях справки не се правят.

Разработен е административен контрол от страна на Камарата на частните съдебни изпълнители, чрез който се следи кой, колко и какви справки е направил, за какъв период и т.н. Този контрол има за цел да се следи за събиране на таксата за справки и да се предотврати извършването на неоторизирани справки от частен съдебен изпълнител за лица, които не са поискали това лично за себе си. 

Заработилият регистър е полезен основно за това, че до настоящия момент никой не можеше да получи информация за себе си от едно място, а в същото време информацията да покрива всички частни съдебни изпълнители. А такава информация е важна при кандидатстването за кредит или сключването на сделка, посочват експертите. 

Възможността за консолидация на всичките изпълнителни дела срещу един длъжник само при един частен съдебен изпълнител ще намали разноските по изпълнението, които длъжникът ще трябва да понесе и ще опрости нещата за длъжника - той ще трябва да
комуникира само с един частен съдебен изпълнител,  вместо с много, поясни Мариян Петков.

Експертът отбеляза, че много длъжници са трудно откриваеми от съдебните изпълнители и понякога сами проявяват интерес дали не са субект на принудително изпълнение, без да знаят, а сега има откъде да проверят това. 

За длъжниците е полезно да знаят, че в съвсем скоро време едва ли ще има кредитна институция, която да разгледа искане за финансиране без да поиска справка от този регистър - в тази връзка за длъжника е важно да знае дали не фигурира в регистъра и да направи нужното, за да изчисти името си от него възможно най-бързо, уточни Мариян Петков.

Частният съдебен изпълнител очаква интересът към регистъра да расте постоянно с времето, но не и в лавинообразни темпове. Исканията за справки ще станат нещо нормално за всички, които са активни в икономическата сфера - кандидатстват за
банкови и потребителски кредити, сключват сделки или просто искат да са сигурни в чистото си кредитно досие. Интересът към информацията от регистъра ще расте с привикването на банките и бизнеса да искат извлечения от него за своите клиенти и контрагенти, посочи Петков.

Регистърът представлява база данни на заведените в страната изпълнителни дела при частни съдебни изпълнители. Той е платформа, която способства за обмяна на информация между частните съдебни изпълнители за заведени изпълнителни дела в канторите им срещу едни и същи длъжници. 

Всеки частен съдебен изпълнител може бързо и лесно да проверява дали длъжник по образувано при него изпълнително дело има качеството на длъжник при друг частен съдебен изпълнител, което е полезно в хода на процедурите по принудителното събиране на вземанията, посочват от Камарата на частните съдебни изпълнители. Целта на камарата е в регистъра да се поддържа цялата информация за образуваните изпълнителни дела при частен съдебен изпълнител.

Всеки гражданин или юридическо лице може да получи справка за наличието или не на висящи изпълнителни дела срещу него в кантората на който и да било частен съдебен изпълнител в страната. Справката се отнася за цялата страна. Цената на справката е 10.00 лева.

Към момента регистърът все още няма опция за абонамент на корпоративни клиенти или за получаване на справка чрез SMS.