Прагът за регистрация по ДДС се вдига до 166 000 лева. Това е една от промените в данъчното законодателство, които влизат в сила. И тази година ставката по косвения налог ще се запази диференциарана за определени сектори, но с различна срочност, информира БНР.

Най-спорният елемент от различните ставки, а именно 9-процентното ДДС за ресторантьорите, се запазва до края на годината. По изчисления, представени по време на парламентарните дебати, това струва 300 милиона лева пропуснати постъпления на хазната. Мярката бе въведена през 2020-та година заради ограниченията, въведени при пандемията от Covid-19.

Приеха промени в Закона за ДДС

Миналата година на няколко пъти бяха направени опити 20-процентият налог да се върне в бранша, като дори бяха поставени условия за запазването на по-ниската ставка само при завишени мерки за изсветляването му. В крайна сметка пленарната зала обаче запази привилегията. В смекчен вариант тя остава и за туроператорите и фитнесите.

Те ще се върнат на 20-процентната ставка в средата на годината, а не от началото й, каквито бяха предложенията на част от депутатите. Те се ползват с 9-процентно ДДС също като антикризисна мярка при пандемията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg