Търговци да ни издават електронен касов бон, който да ни изпращат на имейла, предвиждат промени в Наредба № Н-18 за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, качена за обществено обсъждане.

Предложените промени произтичат от въведената в Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) възможност за търговци, да могат да регистрират и отчитат извършваните доставки или продажби в този търговски обект чрез издаване на фискален бон, генериран в електронен вид, който се предоставя на получателя по електронен път.

Фискалният бон ще се предоставя на клиента чрез изпращане на електронния му адрес или чрез съхраняване и визуализация в негов профил в интернет сайт или мобилно приложение, предвижда наредбата.

Как да проверим дали касовата бележка не е фалшива

При поискване фискалният бон ще се издава на хартия.

istock
istock

По този начин икономическите оператори ще могат, използвайки съвременни технологични решения и начини на комуникация, да генерират в електронен вид и предоставят по електронен път (на електронен адрес, мобилно приложение и др.) на своите клиенти фискалния бон, доказващ регистрираната продажба на закупената стока, съответно услуга, се посочва в мотивите към проекта.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase