Да се вдигне прагът за регистрация на фирмите по ДДС, предлагат депутати. Според законопроекта на “Демократична България“ сумата за регистрация трябва да се вдигне от сегашните 50 000 лв. оборот на година на 166 000 лева.

Според депутатите така прагът у нас ще се изравни с този, предлаган в евродиректива за унифициран праг в ЕС от 85 000 евро. И посочват още, че промените няма да доведат до негативни последствия за компаниите, които искат да се регистрират по ДДС.

За малките и микрофирмите и за физическите лица вдигането на прага ще доведе до облекчаване на административната тежест и по-ниски счетоводни разходи, посочват още от “Демократична България“.

Депутати от “Изправи се! Мутри вън!”  внесоха промени в Закона за ДДС. С тях те предлагат прагът за регистрация да се вдигне на 200 000 лв.

Половината фирми със затруднения с кредитите след мораториума

Мотивите им са да се спестят счетоводни разходи на малкия бизнес, които той прави заради сегашния праг от 50 000 лева.

istock
istock

С друго предложение те искат да отпадне т.нар данък уикенд. Той бе въведен и се плаща при ползването на фирмени активи като автомобили, лаптопи, имоти за лични нужди.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg