Повишаване прага за регистрация по ДДС на 100 000 лв. от 1 януари 2023 г. и на 166 000 от януари 2024г., предлага "Демократична България" (ДБ).

На брифинг в парламента икономическият екип на формацията представи пакет от антикризисни икономически мерки, които ще бъдат предложени за обсъждане на останалите партньори в коалицията. Първото вдигане на прага ще засегне около 90 хил. фирми, второто - 110 хил., според сметките на ДБ.

Връщат предсрочно ДДС на коректни фирми

По думите на Мартин Димитров това е една от ключовите реформи за подпомагане на малкия бизнес. По-високият праг от януари догодина би ощетил бюджета с около 250 млн. лв., но фирмите ще увеличат своята дейност, ще имат по-големи обороти, печалби и ще платят свързани данъци, обясни Димитров. Така че бюджетът в по-дългосрочен план дори ще спечели от една такава мярка, подчерта той.

По принцип таван за ДДС е разписан в коалиционното споразумение, ние предлагаме конкретен вариант, обясни председателят на парламентарната група (ПГ) на ДБ Христо Иванов. По думите му, тези мерки вероятно ще се гледат още днес на експертната среща.


Второто предложение е лихвата за забава на плащанията, когато те са към топлофикационните, енергоразпределителните дружества и доставчици, да бъде намалена от сегашното ниво, което се изчислява като към основния лихвен процент (ОЛП) се прибавят 10 процента. ДБ предлагат формулата да е ОЛП + 4 на сто за гражданите, а за бизнеса да са + 8 процента.

За първите две мерки "Демократична България" вече са изготвили законопроекти и вероятно още утре ще бъдат внесени в коалицията за обсъждане. И, ако има добра воля, биха могли да бъдат приети следващите седмици, посочи Димитров.

Виждате стоки като стоманата, олиото, желязото как поскъпват и този процес трудно може да бъде спрян с поставянето на тавани, посочи депутатът. Затова предлагаме вкл. и да се направи предложение до Европейската комисия (ЕК), за тези стоки, за които има чувствителност и повишаване на цените, за срок от шест месеца бариерите по вноса - митнически ставки и др., да бъдат драстично намалени или премахнати, което ще увеличи предлагането, повишен внос и по-ниски цени.

Георги Ганев припомни още, че в Европейския съюз се обсъжда да се намалят на съюзно ниво минималните приемливи акцизни ставки на горивата. По-дългосрочната мярка е ЕК да договаря доставките на газ от името на страните-членки. Ние в момента сме на минималните нива за горивата и не можем да слезем по-долу без решение на ЕК, обясни Мартин Димитров. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg