Да се отмени данъкът върху разходите в натура, свързани със собствени, наети или предоставени за ползване на персонала служебни автомобили или имоти, предвиждат промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, внесени от депутати от Има такъв народ.

„Предлага се от 1 януари 2023 година тези разходи да бъдат третирани за данъчни цели като непризнати разходи“, пише още в законопроекта.

Запазва се правилото използването на служебни коли за лични нужди да се определи на база изминати километри, на база време на използване на колата или фирмата просто да приеме, че 50% от разходите са за служебно ползване, а 50% са за лично ползване на автомобила.

Предлага се ваучерите за храна, които работодателите не са могли да предоставят на работниците си заради неприетия бюджет за 2022 г, се дават заедно с тези за следващ месец, след като законът за бюджета бъде приет и компаниите започват да ги издават.

Друга промяна този път в Закона за данъците върху доходите на физическите лица се предвижда да отпадне данъкът върху лихвите по депозити на граждани от 1 април.

Откога можем да плащаме данъка на колата

Отмяната на облагането с данък на лихвите по банкови сметки е свързана с продължаващото намаляване на лихвите по влогове през последните години, в резултат на което намаляват и приходите от този данък, пише в мотивите.

istock
istock

От същата дата детските градини и ясли ще станат безплатни, гласят предложени промени в Закона за местните данъци и такси. Общините няма да събират и такси за хранене на децата в задължителното предучилищно образование.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg