Парламентът прие на второ четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове, които целят намаляване на административната тежест и създаване на облекчени условия за икономическите оператори, включително премахване на потенциални пречки пред данъчно задължените лица при прилагането на новите режими за движение на акцизни стоки, които предстои да влязат в сила от 13 февруари 2023 година. 

Дължимият акциз се внася в държавния бюджет по сметка на Агенция "Митници" от лицето, получило стоките, в 14-дневен срок от получаването им, с изключение на случаите, когато стоките се получават от сертифициран получател, който внася дължимия акциз в срока на подаване на акцизната декларация, записаха депутатите.

Цигарите поскъпват догодина

Предвижда се от 1 април 2023 г. извършените продажби на акцизни стоки в търговските обекти за безмитна търговия на физически лица, които напускат територията на Съюза, както и извършените продажби на акцизни стоки за безмитна търговия на борда на гражданските въздухоплавателни средства, извършващи международен полет, и в търговските кораби, извършващи международен рейс, по маршрути за страни, които не са членки на Европейския съюз, да се смятат за износ.

istock
istock

Създаден е административен ред Агенция "Митници“ да води електронен регистър на издадените годишни сертификати за общото годишно производство на акцизните стоки, произведени от независима малка пивоварна или независим малък винопроизводител. С промените в закона "обект за винопроизводство на независим малък винопроизводител" е обект или обекти, в които се произвежда общо количество не повече от 1000 хектолитра вино на година. Лицата, получили удостоверение за независим малък винопроизводител, привеждат дейността си в съответствие на изискванията на закона (чл. 57, ал. 3, т. 7) и подават декларация в срок до 30 юни 2023 г.

Отпада задължението за регистрация на лицата, които потребяват собствена електрическа енергия, произведена от енергия от възобновяеми източници за свои собствени нужди от централа с обща инсталирана общност до 1 MW.

В срок до 31 януари 2023 г. директорите на териториални дирекции служебно прекратяват издадените удостоверения за регистрация на тези лицата, които потребяват собствена електрическа енергия, произведена от енергия от възобновяеми източници за свои собствени нужди от централа с обща инсталирана мощност до 1 MW включително, записаха депутатите. По този начин се изпълнява изискване по Плана за възстановяване и устойчивост, обясни председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Петър Чобанов (ДПС).

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg