Патентен данък за малките заведения, за да се запази 9% ДДС за ресторантьорите – това предлага Министерството на финансите. Приходите от патентния данък ще отиват в общините.

"С Асен Василев не сме правили среща", уточни пред БНР Павлин Петров, съпредседател на Българската асоциация на заведенията. Той е категоричен, че финансовият министър се е срещал "с отделни ресторантьори, но не и с организациите". Петров поясни, че голяма част от браншовите организации са поискали с писмо среща с туристическите организации след изборите.

Патентният данък е хубаво решение, но липсват детайли, смята Павлин Петров. Според него остава неясна сумата от 100 000 лева оборот, зададена от министъра на финансите.

Не е изготвен стандарт за прилагането на патентен данък. Идеята е хубава, но трябва да се направят разчети през работна група и тогава да се предложи, подчерта представителят на браншовата организация.

Кабинетът прие промени в данъците

В голяма част от заведенията от много години има пос терминали за удобство на клиентите, коментира Петров. Според него има обекти, в които не може да се сложат такива пос терминали и това са места, "където няма достатъчно добре направена инфраструктура с банката, където няма и банкомат – в малко населено място".

Ресторантьорите искат условия, които да са част от стратегията за развитие на туристическия продукт, настоя Павлин Петров и нарече предлаганото на този етап "сделка с дявола".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg