Българите, които редовно попълват данъчните си декларации при работа в чужбина, средната възвръщаема стойност на данъци е около 804 евро. Това сочат данни на българското представителство на компанията за данъчно администриране, цитирани от БТА.

Според управителя на фирмата Милена Мандаджиева българските емигранти губят значителни суми, защото все още са уплашени от официалния процес на подаване на данъчна декларация и възстановяване на данък общ доход /ДОД/ от чужбина.

По думите й сред сънародниците ни има множество заблуди и неясноти по отношение на процедурата. Основното сред тях е, че след възстановяването на данъците няма да имат правото на иск за пенсия от чуждата страна, както и че ще се загубят социалните гаранции и бъдещата възможност за намиране на работа в чужбина.

Същевременно поради липса на осведоменост, завръщащите се от чужбина българи губят пари, които законно им принадлежат, категорични са от компанията.

"Да започнем с факта, че при работа в чужбина данъчните декларации са като цяло задължителни и този процес се контролира от данъчните власти на чуждата държава. След подаване на данъчна декларация се изчислява точно кои данъци са платени, дали има надвнасяне или дали всичко подлежи на възстановяване. Възстановяването на данъци е само част от процеса на данъчно облагане, което няма нищо общо със социалните осигуровки. Това е правно възстановяване на парите на човек от чужда страна и невъзстановяването на данъка е същото като оставянето на рестото в магазина", коментира Милена Мандаджиева.

Емигрантите, които се завръщат от чужбина, се страхуват най-много от загубата на социални гаранции. Според Мандаджиева социалните осигуровки и подаването на данъчни декларации и възстановяването на данъци не са взаимосвързани, тъй като само данъците върху дохода се възстановяват, докато данъците върху социалната сигурност остават неприкосновени.

Възстановяването на част или на целия Данък общ доход няма да доведе до заплаха за пенсията, трудовия стаж или възможността за работа в чужбина в бъдеще, посочват от компанията.

Милена Мандаджиева посочва, че върналите се емигранти понякога избягват да подават данъчни декларации до чужди държави, като се опасяват, че ще трябва да плащат данъци на България. Това не може да стане, защото България е подписала международното споразумение за двойно данъчно облагане с чужди държави, което възпрепятства налагането на двойно плащане на данъци върху един и същ доход в страната и чужбина, обяснява специалистът.

"Това означава, че когато сте платили данък върху доходите си в чужбина, можете напълно легално да си го възстановите частично или цялостно, без да рискувате отново да плащате данъци в България. Това е гарантирано от международните официални документи", обяснява тя.

Попълването на данъчната декларация е важно не само заради възможността за възстановяване на Данък общ доход. В повечето случаи този процес е задължителен и ако не попълните данъчната декларация, може да бъдете санкционирани.

Това важи особено за самоосигуряващите се лица във Великобритания, които без изключение трябва да подават данъчни декларации на годишна база, предупреждават от данъчната администрация.

"Имало е случаи, в които хора, натрупали хиляди дългове, се свързват с нас. Затова препоръчваме да подавате данъчни декларации за всяка фискална година. Въпреки това, дори ако сте натрупали дълг, е възможно да го намалите или елиминирате напълно - всеки случай е индивидуален ", разказва Мандаджиева.