В бюджета на Столична община за 2021 г. не се залага увеличение на данъците. Това заяви заместник-кметът на София Дончо Барбалов. Той увери, че в бюджета "има разговори как да се помага повече на хората".
 
За вдигане на данъци не може да се говори, но трябва да се работи за по-добра събираемост, настоя Барбалов. Цената на билета в градския транспорт също няма да бъде вдигана, увери той.

И допълни, че е реалист за бюджета на общината за следващата година и това, на което може да разчита, е бюджет, близък до този от 2019 г. Бюджетът спрямо миналата година към края на септември е с 11 млн. лв. по-малко приходи, а към края на годината Барбалов очаква нивата от миналата година - около 700 млн. лв приходи от данъци и такси.

10 млн. лв. по-малко са приходите в общината от приватизационни сделки. Около 3.5 млн. лв. по-малко са приходите на общината от разрешителните за строеж и Барбалов се надява инвеститорите да възстановят доверието си в икономическото развитие на града. Публичните инвестиции в столицата продължават, а ако има забавяне, Барбалов се надява то да бъде преодоляно.

istock
istock

Приходите от туризма също са по-ниски - с почти двойно намаление. Тази година се очаква спад на икономиката в страната около 5%, но догодина може да очакваме възстановяване на икономиката, отчете Дончо Барбалов.

Предлагат нови мерки за премахване на изоставените автомобили в София

Той обясни, че бюджетът на СО е израз на политиките, които се прилагат за развитието на града. С втората актуализация са насочени три основни политики - запазване на инвестициите в детски градини и ясли, допълнителни средства за градския транспорт и балансиране на бюджета на общината, както е по закон.
А още днес най-вероятно ще бъде внесен докладът за актуализацията на бюджета за тази година.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg