„Данъчните ставки за бизнеса и хората остават същите. Единственото, което е предвидено е връщане на данъчната ставката на 20% за ресторантите”, каза финансовият министър Асен Василев. Той коментира, че обсъждат и вариант за въвеждане на патентен данък на малките търговци.

„Разработили сме серия от промени в данъчните закони. Те трябва да бъдат качени за обществено обсъждане днес или в сряда. Основните промени са свързани с част от европейските директиви за глобалния данък за големи компании. Те трябва да влязат в сила от 1 януари”, обясни финансист номер 1. В промените прецизират някои текстове, свързани със събираемостта на задълженията към хазната.  

С колко се вдигнаха заплатите в ресторантьорския бранш

“В момента подготвяме макрорамката за бюджета. Започваме разговори с министерствата от следващата седмица за техните индивидуални бюджети, така че по-едрите пера да бъдат обхванати”, обяви финансовият министър. Той каза, че в средата на октомври вероятно ще имат по-пълна картина.

Заради почивката на депутатите преди местния вот пакетът от данъчните закони няма да може да бъде приет през октомври, а през ноември и това ще окаже влияние върху приемането на бюджета, каза Василев.



“Приемането на държавния бюджет ще трябва да бъде бутнато леко назад”, уточни той.

За подкрепата на ПП-ДБ при евентуалните балотажи финансовият министър обясни, че всяка местна организация е излъчила своите кандидати за кметове и общински съветници и всяка местна организация ще прецени кого да подкрепи на втори тур.

Предлагат да няма данъци върху минималната заплата

“Силно се надяваме на втори тур да са нашите кандидати, за да подкрепим тях”, каза Василев в качеството си на съпредседател на "Продължаваме промяната". 

istock
istock

ГЕРБ няма да подкрепи идеята на Асен Василев за връщане на 20% ДДС за ресторантьорите.Това коментира народният представител от партията Десислава Трифонова.

„Поели сме ангажименти към нашите избиратели и няма как да ги излъжем”, добави Трифонова.

Според нея такива еднолични решения от страна на министъра на финансите, без съгласуване с политическа партия ГЕРБ са абсолютно недопустими. Трифонова уточни, че първо трябва да се възстанови диалогът с бранша, да се преразгледат предложенията и чак тогава да се прецени дали трябва да се вдигат ставките.

Визирайки изказването на финансовия министър Александър Иванов отбеляза, че ГЕРБ намират за недопустима липсата на диалог.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg