Всеки, който инсталира възобновяем енергиен източник в жилището си, ще получи данъчно облекчение върху личните си доходи. Със стойността на купеното оборудване ще се намалява данъчната основа при определянето на данък общ доход.

Това предвижда националният план за действие за енергията от възобновяеми източници, който бе пуснат за обществено обсъждане на сайта http://www.strategy.bg/.

Това е една от многото мерки, чиято крайна цел е през 2020 г. делът на енергията от възобновяеми източници - слънце, вятър, вода, биомаса, да достигне 16% от брутното енергийно потребление. За да стане факт данъчната преференция, трябва да се промени Законът за облагане доходите на физическите лица, но в плана няма ясен срок кога точно трябва да се направи това. В подготвените досега данъчни промени за догодина няма подобна мярка.

В момента данъчно облекчение за използване на възобновяем енергиен източник в бита, например слънчев панел на покрива, се ползва само под формата на отстъпка от данък сгради за срок до 10 години.

Друга мярка в националния план предвижда новите обществени сгради да ползват за отопление и охлаждане само индивидуални системи за възобновяема енергия. За целта трябва да се промени Законът за устройство на територията.

Друга част от мерките предвиждат да се засилва използването на биогорива в транспорта. В плана например се казва, че от 2015 г. всички бензиностанции задължително трябва да имат отделни колонки само за чисти биогорива и собствениците им ясно да ги откроят от останалите. Дотогава биокомпонентът в дизела трябва да е достигнал 8%, а в бензина - 4%. До 2020 г. в България, както и в страните от ЕС трябва да се продава бензин с минимум 9% биосъставка.

Планът изисква от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да публикува всяка година на сайта си максималните електрически мощности, които могат да се предоставят на производители на ток от възобновяеми източници.

В България трябва да се създаде и национална информационна система за възобновяемите енергийни източници. Тя, освен че ще събере на едно място свободните мощности на националната мрежа, ще съдържа и цялата информация за изискванията, на които трябва да отговарят инвеститорите.