„Индексът „Икономика на светло“ се изчислява от 2010 година насам. Той е набор от 25 подиндекса, стойности или съотношения на различни величини, които характеризират различни проявления на сивата икономика. Като цяло имаме свиване на сивата икономика. Има области на задържане, дори и на свиване на светлата икономика, там се прави и по-задълбочен анализ, но като цяло стойностите растат“. Това каза пред БНР Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

Асоциацията ще оповести данните от годишното си изследване „Икономика на светло“ за размерите и обхвата на сенчестия бизнес.

В предаването „Преди всички“ Велев подчерта, че у нас вече събираме ДДС по-добре от средното ниво в Европейския съюз.

„Не така стоят нещата с неформално заетите, т.нар. „случай на заплата в плик“, където трябва да се вземат много мерки“.

„Това, което ще предложим, е в трудовите договори да се включва пълният размер на осигуровките, които трябва да се плащат по закон на база на това възнаграждение… Ще предложим екипи по региони, каквито функционират в други сфери за борба със сивите практики, контрабандата, както и обединяване на органите, имащи отношение към процесите“, допълни още Васил Велев.

„Добре е данъчната система да не се пипа. Тя е добра, функционира добре. България извърши данъчната реформа добре. Управляващата коалиция спечели изборите с платформа, в която беше казано, че данъците няма да се пипат. Ако те тръгнат да се пипат, значи са излъгали избирателите… Един такъв разговор отклонява вниманието от важните въпроси като, например, недостига на човешки ресурси. Тук е въпросът за демографските тенденции. Всяка година губим 45 000 души на пазара на труда“.