Цели 350 доноса за укриване на доходи са подадени в НАП в Пловдив до края на април. Топят се предимно съседи, но не са малко и жалбите от недоволни квартиранти срещу некоректни наемодатели. Най-малко

по три – четири сигнала на ден

постъпвали в пловдивската дирекция на данъчната служба от бдителни граждани, които смятали за свой дълг да уведомят данъчните за нарушението на комшията. Това съобщи Божана Илиева, говорител на НАП в Пловдив. Тя уточни, че за разлика от минали години в началото на 2012 преобладавали жалбите за укрити наеми или за неиздадени касови бележки в магазините.

„За сравнение с миналата година, когато повечето жалби бяха за нередовно плащане на задължителни осигуровки от работодатели в региона, през тази година повече са сигналите срещу пловдивчани, които имат тайни наематели”, каза Илиева. Тя уточни, че вероятната причина за зачестилите жалби за укриване на доходи се дължи на засиления контрол от НАП към фирмите. Постепенно

дружествата се научили да бъдат коректни

когато плащат осигуровки на работниците си, обясниха от данъчната служба под тепетата.

Повечето от подадените 350 жалби за укрити наеми и за неиздадени касови бележки обаче били анонимни, което моментално ги пращало в коша. Според Административно-процесуалния кодекс производство по анонимки не се образува е категорична Божана Илиева.

Ако ли пък някой подаде сигнал до НАП с фалшива самоличност, рискува да се изправи на подсъдимата скамейка. По информация на „Монитор” вече имало случай на осъден жалбоподател, който с чуждо име сезирал данъчните за нарушение на комшия.

Междувременно стана ясно, че в НАП – Пловдив, са

разкрили укрити данъци от фирми за над 2 млн. лв.

Това е станало само с 10 ревизии, направени по електронен път. Първите проверени по този начин са били търговци на едро, хотелиери и ресторантьори.

„В една от фирмите например, след открити сериозни разминавания между декларираните и реалните приходи, са начислени допълнителни данъци за над половин милион лева. В три други дружества са установени скрити данъци между 200 хиляди и 500 хиляди лева”, каза Илиева.