Туристическият данък остава в сила, тъй като след решението на Конституционния съд се променя само базата, на която ще се начислява.

В закона бе предвидено той да се начислява най-малко върху 30% заетост на легловата база, а сега ще се облагат само реално реализираните нощувки. Това стана ясно от изявление на зам.-министъра на икономиката Иво Маринов.

Хотелиерите бяха доволни от решението на КС, но настояха за корекции и в други два налога - данък сгради и такса смет. Според председателя на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Благой Рагин ставките са нереалистично високи, тъй като след кризата пазарната оценка на много от хотелите драстично е паднала.

Вчера бе представен новият мултимедиен каталог на туристическите обекти в България, финансиран по програма "Регионално развитие". Сайтът е преведен на 9 езика, включва 52 видеоклипа и 5600 снимки.

Порталът вече е достигнал 42 млн. посещения от 130 държави. Това е втори опит да се създаде атрактивен туристически сайт на страната. Първият вариант на bulgariatravel.org струваше общо 4 млн. лв., а беше пълен с граматически и фактически грешки. Това не попречи на икономическото министерство да обяви поръчка за над 3 млн. лв. за избор на фирма, която да се заеме с неговата реклама.