Най-големите данъчни измами се откриват след сигнали от хора в системата и виждат как се манипулира.

„Ако има притеснение, че хора ще започнат да подават недобросъвестни сигнали, мога да ви уверя, че това се случва и сега, без да има награда за подаването на сигнали. И сега се подават недобросъвестни сигнали. НАП обработва доста голямо количество такива сигнали”, каза Асен Василев.

Финансовият министър каза, че такова законодателство има в почти всички европейски държави, в САЩ, в Англия и то е изключително ефективно.

Предлагат промени в данъците върху доходите ни

„Това не е нещо ново, което сме си измислили тук, и то работи много добре”, каза Василев.

По отношение на ДДС за ресторантите, Василев каза, че в момента текат разговори с представители на бизнеса.

„Те подготвят предложения за изсветляване на бизнеса, за да може да се запази 9% ставка. Тези предложения включват 7-8 елемента, част от които са минимални прагове на заплатите, които са по-високи от минималната заплата, задължителни постерминали, това, което бяхме предложили, ако не се издаде фискален бон, да не се заплаща сметката в ресторанта и редица други мерки за изсветляване”, каза Василев.

istock
istock

След това ще се прецени кое е по-добре за бюджета.

Относно ГЕРБ и заявката на Борисов, че няма да подкрепят връщането на 20% ставка, Василев каза, че има институционален ред, по който се обсъждат идеите.

„Министерският съвет прави обсъждания, в това число на Тристранен съвет, след което се прави предложения в парламента. В парламента има обсъждания, комисии, гласуване и в крайна сметка думата на парламента решава какво ще се случи”, заяви Василев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg