Нямаме намерение да вдигаме данъците. Международният валутен фонд (МВФ) говори за това в последните 20 години. Това коментира финансовият министър в оставка Асен Василев.

Отговорът му е по повод твърдение на ръководителя на мисията на МВФ Жан Франсоа Дофен, че сред препоръките към България ще бъде да се възстанови ставката на ДДС във всички сектори до нивата отпреди пандемията. Така тя отново ще трябва да стане 20%.

Борисов: Пригответе се да плащате високи данъци

"ДДС е върнато на 20% ставка навсякъде, с изключение на сектора на ресторантьорството", посочи Василев и добави, че това се препоръчва и от Министерството на финансите.

„Инфлацията спада доста бързо. Този месец е 3,3%, което е под референтната стойност, необходима за приемането ни в еврозоната”, каза Василев. Той припомни, че инфлацията се наблюдава 12 месеца назад. Въпросът е кога ще успеем да стигнем средното ниво, което да падне под референтната стойност.

istock
istock


„Нашите прогнози са, че това ще се случи някъде между юни и септември”, каза министърът.

Василев посочи още, че редовен конвергентен доклад, който се прави за всички държави, има през юни.

„Това, което сме договорили с ЕК, е в момента, в който покрием критерия за инфлацията, да изискаме допълнителен конвергентен доклад, който да ни позволи да влезем в еврозоната през 2025 г.”, каза той.

На въпрос от 1 януари 2025 г. или по-късно ще се присъединим към еврозоната, Асен Василев посочи, че това зависи именно от покриването на критерия за инфлацията.

„Това, което сме заявили, е, че работим за реализиране на първия мандат”, каза Василев за преговорите за съставяне на кабинет, които продължават. В понеделник президентът Румен Радев ще връчи първия мандат на ГЕРБ-СДС.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase