Предложението на кметската управа в Асеновград е такса битови отпадъци да скочи от 3 на 4,2 промила за жилищните имоти на граждани, а за фирмите сметосъбирането се вдига от 7,5 на 8,3 промила, съобщи зам.- кметът по финанси и икономика в общината Теньо Манолов, предаде БНР.

Причина за вдигането на налога е повишаване цената на тон депониран отпадък от 57 на 95 лева, което е валидно за цялата страна.

Увеличението е неизбежно, но сме търсили социално поносимата цена за всички асеновградчани и дофинансиране от страна на общината, коментира Манолов,.

Още една община вдига местните данъци

Засега разчетите на градската управа не предвиждат вдигане на други местни данъци и такси, данък МПС също остава без промяна.

Припомняме, че Русе и Пловдив също вдигнаха налози. 

istock
istock

Такса смет за граждани в Пловдив ще скочи средно с 1,20 лева на месец за имот. Общината завиши и туристическият данък. В момента стая с една звезда  е 20 стотинки и ще стане на 40.

Първа община вече вдига данъците

Кметът на Русе вече обяви, че данъкът за автомобилите в общината ще се увеличи, тъй като е установен недостиг в бюджета в размер на 4,4 милиона лева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg