Министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова призова водачите да бъдат редовни и да спазват законите в България, защото винетната такса е задължителна по закон.

Тя направи този коментар пред журналисти в МС в отговор на въпрос дали има нагласа за удължаване на гратисния период във връзка с електронните винетки, който изтича на 15 януари.

Министърът отбеляза, че вече има много начини да бъде купена е-винетка и няма причина да има нередовни водачи на пътя. Петя Аврамова заяви, че електронни винетки ще могат да бъдат купувани от 4500 пункта и напомни, че хартиената е било възможно да се купи от 3000 места в държавата.

Тя изтъкна, че ведомството продължаваме работата по въвеждане на нови методи и начини за покупката на е-винетка, в това число и през банкомати. Аврамова съобщи, че започва незабавно работа по окомплектоване на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура", за да няма сътресения в работата на Агенцията, продължава работата по въвеждането на електронната винетка и на тол системата.

Министър Аврамова съобщи, че по-рано днес на среща при премиера за хода на въвеждането на системата за електронните винетки Бойко Борисов остро е разкритикувал и е изразил недоволство от създадената организация по въвеждането й и е поискал поемане на отговорност, като председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов е депозирал незабавно заявление за освобождаване от УС на Агенцията.

Глосов коментира в МС, че трудностите, които са били създадени от началото на годината с предоставянето на услугата за продажба на електронни винетки, са довели, по думите му, до доста неприятни моменти на недоволство от страна на гражданите.

"След разговора, който проведохме с министър-председателя, считам, че трябва да се поеме повече отговорност от тази, която беше в началото на седмицата, така че депозирах своята оставка, която беше приета", каза Глосов.

"Оставам с добри чувства и към екипа, с който досега съм работил, и към екипа на министъра. Нищо лошо към премиера, напротив - бил е справедлив", заяви Глосов.