Да се намали ДДС за плодове и зеленчуци, предлага депутатът от Има такъв народ Пламен Абровски. Той е внесъл предложение за промени в закона за бюджета между първо и второ четене на проекта.

Считаме, че това е една крайно необходима ефективна антиинфлационна и компенсаторна мярка с висока социална и икономическа значимост“, пише в мотивите на законопроекта.

Предложението за намалена на 9 на сто ставка на ДДС за плодовете и зеленчуците, като част от основните хранителни продукти от малката потребителска кошница, е от изключителна важност за сектора, особено в условията на икономическа криза и продължителни ограничения поради пандемията, аргументира се Абровски.

Според него намалената ставка ще задържи „осезаемо“ ценовия ръст на възможно най-ниски нива и ще съхрани частично покупателната способност на населението. В мотивите се допълва, че вече се наблюдава и свиване на потреблението на плодове и зеленчуци заради инфлационния натиск.

Гърция намалява ДДС-то на храните

Посочва се още, че ставките на ДДС на преките на българските производители конкуренти от Гърция и Румъния са съответно 6 и 9% и това поставя родното производство в неравностойно положение на общия пазар“.

istock
istok

Според Абровски намаляването на ставката ще ограничи сивия сектор, защото ще изчезне икономическата изгода от източване на ДДС, т.е. ще се увеличи ефективността на данъчната система. Затова и депутатът не очаква тази мярка да доведе до свиване на приходите в бюджета.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg