Между 20 и 30 хиляди автомати за кафе, напитки и сандвичи трябва да бъдат вързани с НАП до края на тази година. Това важи и за автоматите на детските площадки, които срещу левче пускат на децата топчета и играчки. Както и за тези, през които се плащат комунални сметки. Новото изискване е залегнало в промени на наредбата, която урежда връзването на касовите апарати с НАП. Те са публикувани за обществено обсъждане.

От Приходната агенция обясниха, че за да бъдат вързани автоматите и да предават отчетите си дистанционно към данъчните,

трябва да бъдат снабдени със специално устройство.

Поставянето му става за изключително кратко време, обясниха още от там. В момента регистрирането на оборотите от тези автомати се извършва след изваждането на банкнотите от тях, което крие риск от укриване на данъци.

За да не се оскъпява и усложнява връзката, не се поставя изискване автоматите за кафе и напитки да вадят касови бележки на хартия. Нужната информация ще се изписва на дисплея. При устройствата за плащане на битови и комунални сметки обаче отпечатването на бележка ще бъде задължително.

Според мотивите промените се налагат, тъй като тези автомати не попадат в изключенията от задължението за използване на касови апарати. В края на март

изтече срокът, в който всички търговци трябваше да осигурят дистанционна връзка

на фискалните си устройства с агенцията. След това от НАП регистрираха рекордно увеличение на търговските обороти в страната. Само за март спрямо февруари декларираната данъчна основа на облагаемите с ДДС доставки скочи с 3 млрд. лв.

В началото на годината от Българската вендинг асоциация предупредиха, че връзването на автоматите може да доведе до поскъпване на стоките от тях с 50%. Според тях у нас има около 15 000 вендинг машини, като оборотът им на месец е средно 200-300 лв.

Промени се правят и в наредбата, която задължава банките и компаниите, които извършват парични преводи, да събират допълнително информация при преводи над 30 000 лв.