В София има около 800 000 автомобила, а тези, които са със стандарт Евро 5 и 6, са 188 000.

За тях няма да има промяна в екологична компонент, докато за останалите ще има различно увеличение в зависимост от техния екостандарт.
 

Така заместник-кметът по финанси в Столичната община Дончо Барбалов коментира увеличаването на местните данъци и такси, както и вдигането на данъка за безвъзмездно придобиване на имот.

Вижте с колко се вдига данъкът за колите в София

Той обясни, че повишаването от местните данъци и такси касае леките автомобили, които нямат екостандарт, са с екостандарт 1 и 4 или са на възраст над 13 години.

За различните категории увеличението е различно. За евро 5 и 6 са най-ниските екостандарите. За автомобилите с над 100 конски сили увеличението е от 10 до 15%.
 

istock
istock

Законът не прави разлика дали автомобилът се задвижва на бензин, газ или дизел. Единствената разлика е в електрическите автомобили, където не се плаща данък, изтъкна Барбалов.
 
Приходите, които се очаква да постъпят в хазната на Столичната община от вдигането на местните данъци и такси, са 18 милиона лева, които ще бъдат инвестирани в развитие на транспорт, екология, допълнения към метрото и детски градини.

Другият данък, който се увеличава от Нова година от 2.5 на 3%, е данъкът за възмездно придобиване на имоти.

Приходите от него се очаква да бъдат в размер на 20 млн. лева, които ще бъдат насочени в ремонт на кварталните улици.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg