Старите коли, които замърсяват повече, ще плащат по-високи данъци в София. Това реши Столичният общински съвет.

Увеличението ще бъде с между 7 и 40 лв. за колите с от 100 до 150 конски сили и с нисък екологичен клас - Евро 1 и 2 или без никакъв екостандарт.

Без промяна ще останат налозите за колите до 100 к.с., които са 47% от всички автомобили в столицата и за тези с Евро 5 и 6. Собствениците на най-мощните автомобили пък ще плащат с 26 лв. повече.

Според предложението на столичния кмет Йорданка Фандъкова с 0,3 се увеличава коефициентът при изчисляване на данъка на автомобили с евростандарт 0, 1 и 2. С 0,1 е увеличението за колите с евростандарт 3 и 4.За най-мощните коли коефициентът се повишава с 0,3.

Така за колите с над 100 к. с. увеличението ще е с от 3 до 10 лв. За автомобилите с Евро 3 и 4 повишението ще е 17 лв.
Поскъпва и налогът върху възмездните сделки - от 2,5% на 3%.


Досега при покупка на имот дължимата такса бе 2,5% от стойността му, а от 2020 г. тя скача на 3%. Така например при сделка за недвижим имот в столицата на стойност 100 000 лева, дължимият местен данък ще бъде 3000 лева, вместо 2500, както беше до момента.

Обект на облагане с този данък са и моторните превозни средства, придобити по възмезден начин.

Решението влиза в сила от 1 януари. Очакванията са увеличението да вкара в бюджета 18 милиона, които "да бъдат вложени в градски транспорт и озеленяване".

Според столичния кмет предложението е в подкрепа на целта за по-качествен въздух.

Вдигат данъка при придобиване на имущество във Варна

От увеличението на данъка върху възмездните сделки в общинската хазна се очаква да влязат още 20 млн. лв. Половината от тях Фандъкова обяви, че ще се предоставят на районните кметове за ремонт на квартални улици, тротоари и изграждане на паркинги.

istock
istock

Останалите 10 млн. лв. ще се заложат в програмата на общината за ремонти.

“През последните 10 г. не позволих вдигане на данъците в София. За този период увеличихме собствените приходи с над 250 млн. лв. чрез по-добра събираемост и привлякохме над 4 млрд. лв. европейски средства.

Сега предлагам промени в два данъка с две конкретни цели - по-чист въздух и повече инвестиции в кварталите. В момента данъците за колите в София са най-ниските в страната.

Давам си сметка, че всяко вдигане на данъците е непопулярна мярка, но гражданите очакват по-чист въздух и промяна на кварталите”, заяви Фандъкова пред общинските съветници.

Нов билет за градския транспорт от догодина

Тя уточни, че относно предложението на “Демократична България” за промяна на данъчните оценки, това не е в правомощията на СОС и би означавало повишение на данък сгради и такса смет.

Идеята на БСП общината да предоставя евтини кредити на софиянци, за да си купуват нови коли Фандъкова заяви, че тя противоречи на целите на общината да накара повече софиянци да пътуват с градски транспорт.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg