Правителството одобри 100 милиона лева допълнително по Програмата за безлихвени кредити за хора, загубили работата си заради пандемията.

Кабинетът направи и промени в Програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на малките и средните предприятия, като възложи изпълнението им на Българската банка за развитие.

От 200 на 300 милиона лева се увеличава бюджетът по програмата за гарантиране на безлихвени кредити за хората, загубили работата си в Covid кризата.

Експерт: Не погасявайте стари кредити с нови


Допълнителните 100 милиона лева се пренасочват от свободния ресурс по програмата в подкрепа на ликвидността на малките и средни предприятия, засегнати от ограничителните мерки заради пандемията.

istock
istock

Така кабинетът смята да отговори на нуждата от увеличаване на средства по програмата, както и на продължаващото активно, според правителството, търсене на безлихвени заеми пред търговските банки.

Дават потребителски заеми при по-ниска лихва

Българската банка за развитие може да прилага гъвкав подход при управлението на парите и при нужда да преразпредели средства между бюджетите на двете програми до размера на финансовия ресурс от 700 милиона лева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg