12 млн. лв. е сумата, предназначена за плащане на работни заплати в Агенция „Пътна инфраструктура“. Досега са платени малко над 10 млн. лв. на общо 1678 служители.

Средната работна заплата в агенцията е 657 лв., а за централната администрация, в която работят 341 служители - 819 лв. Това съобщи вчера шефът на пътната агенция Божидар Йотов.

Той обясни, че основната заплата на тримата членове на Управителния съвет на АПИ е 1500 лв., с надбавката за трудовия стаж тя ставала около 1800 лв. Йотов каза още, че за последните 10 месеца е получил 8910 лв. бонуси, което било по около 800 лв. на месец допълнително. Същите пари получавали и останалите членове на съвета.

По-рано през деня от Синята коалиция поискаха оставката на ръководството на АПИ и изнесоха информация, че всеки месец около 130 висши служители там си разделяли 300 хил. лв. бонуси.

Според депутата Ваньо Шарков шефовете в пътната агенция са взимали средно на месец допълнително до 9000 лв., а експерти в правния отдел са получавали върху заплатата си до 5000 лв. Парите са били давани под формата на награди и компенсации за нощен и извънреден труд, участие в комисии и др.

„Представителите на Синята коалиция не правят разлика между месечни заплати и изплащане на бонуси накуп“, обясни регионалният министър Росен Плевнелиев. Той призова за по-коректни констатации с цифрите, защото те вече са били казани по време на парламентарния контрол от него.

Преди около месец от СДС излязоха с информация, че в пътната агенция през август са били раздадени 1,5 млн. лв. под формата на бонуси. Коментарът на АПИ тогава беше, че около 1 млн. лв. са дадени като обезщетения на служители, освободени от ведомството. Останалите 500 хил. лв. са дадени за дрехи на работещите в АПИ.

Според представителите на Синята коалиция в пътната агенция били отговорни за допуснато незаконно строителство от изпълнителите на магистрала „Тракия“ и за бездействие във връзка с промените в проектите за изграждане на шест съоръжения. Те предупредиха, че това поставя в риск финансирането на магистралата с европейски средства и накрая всичко ще бъде платено от българския данъкоплатец.

Плевнелиев коментира, че тъй като АПИ е под шапката на неговото министерство, той ще реши дали и кога ще освободи ръководството. Той отново припомни, че от началото на годината в пътната агенция са освободени над 600 служители.

Във връзка с незаконното строителство на „Тракия“ Плевнелиев коментира, че всички процедури по препроектиране на съоръженията са спазени.