Таванът на пенсиите ще се увеличи до 1200 лева от 1 юли 2019 г. За това са се споразумели синдикатите и правителството след среща при премиера Бойко Борисов.

Министърът на финасите Владислав Горанов обясни, че промяната ще важи за всички пенсии, с което отпада предложението за премахване на тавана на новоотпуснатите пенсии. Досега се планираше максималната пенсия, която сега е 910 лева да се повиши от 1 януари 2019 година на 1040 лева.

“Таванът по естествен път ще отпадне тогава, когато пенсиите се изчисляват на база на целия осигурителен живот на съответния гражданин“, коментира Горанов, цитиран от БНР.

На срещата е договорено, че от догодина ще има увеличение с 50% на парите от бюджета за енергийно бедните - 220 хил. души.

Все още се обсъждат вариантите как допълнителните средства да бъдат разпределени – като увеличение на сумите за хората, които сега получават помощ като енергийно бедни, или чрез разширяване на критериите за получаване на такава държавна помощ, за да може да обхване повече хора. За целта ще се изхарчат допълнително около 40 млн. лева, обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров.

“50% от досегашните заложени в бюджета за настоящата година, което по груби сметки, наши поне, прави някъде малко над 40 милиона лева“, поясни той.

Синдикатите и правителството са се разбрали да сформират работна група, която да изработи по-справедлив начин за оценка на работата на хората, заети в бюджетната сфера. Така обещаното увеличение с 10% на средствата за техните възнаграждения ще се разпределя според положения труд, допълни Пламен Димитров.

Разчетите на МФ показват, че трябва да се вдигнат заплатите на 433 хиляди души, заети в бюджетната сфера, и за целта ще са нужни над един милиард лева.