Страната ни има добър тристълбов пенсионен модел. Ако в него има проблем, той е в професионалното пенсиониране за работещи първа и втора категория труд. Такова мнение изрази в „Седмицата" по Дарик социалният министър Тотю Младенов.

Ето какво каза в предаването Младенов, попитан дали България е подредила грешно пенсионната си система:

"България има много добър пенсионен модел - тристълбов. Ако има проблем някъде в него той е в професионалното пенсиониране за работещи първа и втора категория труд. След 1 януари 2015 г. тези фондове ще трябва да плащат основните пенсии на хората, които работят първа и втора категория. Ако трябва да има дебат, трябва да бъде там и то не сега, а следващата година. Трисълбовият модел у нас в момента е добър. Това са дълги пари в частните пенсионни фондове. И това, че в дадена година доходността от тях е била по-ниска, не означава, че през следващите години няма да бъде по-голяма. Универсалните частни пенсионни фондове, където хората, родени след 31 декември 1959 г. се осигуряват в тях, най-рано след 8-10 години ще започнат да плащат пенсии. Така че, емоционални изказвания на тази тема не бива да има. Всичко трябва да бъде направено на много добри разчети. Допълнителна реформа трябва да има единствено в професионалните пенсионни фондове. Там според мен е проблемът, а не в универсалните".

Младенов обяви още, че повече от половината пенсионери ще получат коледна добавка към пенсиите си. Той уточни, че не става дума за 13-та пенсия, но не се ангажира с размера на добавките. По думите му в края на ноември ще има информация колко пари могат да очакват в допълнение възрастните хора.

Ако бяхме увеличавали пенсиите, дефицитът в осигурителната система щеше да се увеличи още повече и тя нямаше да издържи, коментира министърът. Близо 600 млн. лева ще струва увеличението на пенсиите от догодина при това без да се задълбочава дефицитът, добави той.