От края на месец март до момента, почти 20 хиляди осигурени са получили одобрение да ползват "Програмата за профилактика и рехабилитация" на Националният осигурителен институт. Тази година тя се изпълнява в 52 одобрени бази, повечето от тях са в балнеокурортите.

Бюджетът на програмата тази година е като миналогодишният - 25 милиона лева. Очаква се общо 42 000 осигурени и такива с инвалидни пенсии, които не са навършили възраст за пенсия да се възползват. НОИ предоставя парична помощ за 10 дни - поема нощувките заплащат от 4 терапевтични процедури дневно и частично поема 8 лева за храноден. Експертът на Осигурителния институт Георги Терзийски обяснява кои са заболяванията, за които най-често кандидатстват хората.

Поредна схема за източване на пари от НОИ

"Най-много са със заболявания на опорно-двигателния апарат – близо 70%. На периферната нервна система –  около 22%.  Това са дископатии с възстановяване след фрактури", каза Терзийски.

Кандидатите по програмата за рехабилитация трябва да имат необходимата медицинска документация от личните си лекари, след което да направят резервация в избраната от тях база. От НОИ уточняват, че базите не са тяхна собственост.

istock
istock

"Нито пък Институтът е работодател на ръководството и персонала. Надзорният съвет в началото на годината определя тези изпълнители според заложените там критерии. НОИ няма  отговорност за претенции, свързани с извършването на резервация и с ползването и заплащането на услуги, които не са предмет на договора", допълни експертът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg