39 000 българи, работещи в 1582 предприятия у нас, може да посрещнат коледните и новогодишните празници без възнаграждения, показва системата на Главната инспекция по труда за забавените заплати в края на годината.

Най-тежко е положението на около 9000 души в 400 фирми, на които не са плащани пари повече от 4 месеца, отчитат трудовите инспектори. На тях работодателите дължат общо над 31 млн. лв. от около 59 млн. лв. общо забавени възнаграждения. 85% от тях са малки, 13% средни и едва 2% големи, т.е. над 250 работници.

"Прави впечатление обаче, че в последните седмици работодателите са се активизирали в плащането на заплати, явно се опитват да дадат поне по една за празниците", отчита шефът на ГИТ Румяна Михайлова.

След проверки на инспекторите изплатените възнаграждения са за над 64 млн. лв. само за 2012 г. и общо 220 млн. лв. през последните 3 години и половина.

"Хубавото е, че се скъси периодът на бавенето на заплащанията и в повечето случаи той вече е между 1 и 2 месеца до 3", коментира социалният министър Тотю Младенов.

Младенов смята, че трябва да се предприемат законодателни промени, които да ускорят обявяването на предприятията в несъстоятелност, за да могат хората да се възползват по-активно от фонда за гарантирани вземания на работниците и служителите. Там има натрупани над 220 млн. лв., но подкрепените на година са единици, тъй като плащането от фонда е обвързано с обявяването на процедурата по несъстоятелност.

Според Младенов не е изключено да се поднови дебатът и за законодателни промени, които да изведат работниците на първо място в поредността на вземанията вместо на четвърто. Такъв законопроект вече беше предложен, но не издържа общественото обсъждане. "Знаете, че там банките най-много се дърпаха", обясни Младенов.

До края на март се очаква да са готови и промените в Наказателния кодекс за криминализиране укриването на осигуровки. Такова предложение имаше, но беше оттеглено, за да се изчисти от правните експерти.

Според Младенов в парламента има политическо виждане, че това трябва да стане, но правосъдното министерство даде отрицателно становище. Бизнес организациите пък припомнят, че укриването на осигуровки е документна измама, което вече е криминализирано.

Свиване

Догодина Националният план за действие по заетостта ще осигури работа на около 22 200 души. Това е с около 5000 души по-малко от т.г., след като финансовият министър Симеон Дянков обеща 10 млн. лв. повече за него заради увеличението на минималната заплата от 290 лв. на 310 лв., но не ги даде.

Така и през 2013 г. парите за заетост остават 73 млн. лв. Младенов обаче обещава намалението да се компенсира с еврофондовете. Очаква се около 130 000 души да се възползват от ОП "Развитие на човешките ресурси", от която само за заетост има 380 млн. лв.