Финансирането на личните асистенти за хората с увреждания ще продължи с пари от ОП "Развитие на човешките ресурси" от април. До края на март са осигурени 13 млн. лв. от държавния бюджет за тази социална услуга. 

Вчера бяха одобрени и 65 млн. лв. по оперативната програма, с което личните асистенти ще продължат да работят и след изчерпването на националния ресурс. 

С парите от Брюксел ще се осигури личен асистент на около 12 хил. хора с увреждания, възрастни над 65 г., семейства на деца с увреждания и самотно живеещи тежко болни хора. Проектът ще продължи 13 месеца.

Вчера бяха договорени и 35 млн. лв. по схемата за "Младежка заетост". С тези средства се очаква да се осигури стаж или обучение във фирма на поне 8000 безработни млади хора до 29 г. 

Над 7500 от местата ще са за работодатели извън столицата. Фирмите подаваха заявления за позиции по "Младежка заетост" още през септември, като имаше огромен интерес - над 16 000 заявки получиха бюрата по труда от фирми.

Справка в списъка на одобрените фирми показва, че от възможността са се възползвали както малки фирми, така и големи компании като "Нестле" (с одобрени 40 места), ЧЕЗ, "Видахим", болници в Исперих и в Монтана, хотели, университети и частни колежи, търговски вериги и др. 

Прави впечатление, че се търсят всякакви стажанти и младежи за обучение - от бармани, сервитьори, готвачи, през продавачи, маркетинг специалисти, търговски представители, тенекеджии, заварчици, но и хигиенисти. В столицата се търсят и ИТ стажанти, счетоводители и др.