Хората, които получават месечни социални помощи, ще бъдат със 7000 повече през следващата година. Сумите ще се увеличат между 11 и 20%, тъй като ще бъдат обвързани с линията на бедност. Това сочат данните на МТСП.

През 2007 година на месечни социални помощи са разчитали 124 000 бедни българи. Сега те са 63 000, като размерите на помощите не са увеличавани.

След направената промяна се очаква през следващите три години средно броят на подпомаганите да се увеличава с 20 на сто, а размерите да са 30% от линията на бедност, обяви пред БНР служебният заместник-социален министър Надя Клисурска.

Ще извадят ли от бедност българските пенсионери

"И, ако погледнем съотношението гарантиран минимален доход към линията на бедност, през 2007 година той е бил около 36% от линията на бедност, сега той е около 20 процента, което показва крещящата необходимост от тази трансформация",

Все по-малко хора си купуват стаж за пенсия
в. СЕГА

Клисурска поясни и как това се отразява на една от категориите подпомагани:

"Самотно живеещите над 65 години, които не получават социална пенсия, тази година получават около 105 лева помощ. Само за три години те ще получават около 173.41 лева, което наистина е едно сериозно увеличение на фона на това, което в момента?"

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg