Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) настоява за пълно разследване на случая с изтичането на лични данни от Националната агенция по приходите (НАП) след хакерска атака от независими външни на системата експерти.

Това се казва в разпространена декларация на работодателската организация. От Асоциацията са на мнение, че в момента доверието в държавността е "във висша степен минимизирано".

"Ние не можем да не продължим да напомняме, че „цифровата катастрофа“ с НАП е рецидив", заявява асоциацията. Тя напомня, че пробивът  е дошъл след предишни много тревожни сривове на държавната цифрова политика, а именно проблемите с търговския регистър, преминаването към електронни винетки и др.

"Ние приветстваме преди всичко бързината и оперативността, с които г-жа Николова постави на разискване необходимостта от адекватна реакция и на трите власти в държавата. Подкрепяме и правилната оценка на Вицепремиера на станалото, която в много отношения съвпада с нашата собствена гледна точка по въпроса. Разбира се, непроменена наша позиция остава, че евентуални промени в Наказателния кодекс следва да се правят след задълбочен  анализ на фактите и оценка на въздействието", гласи документът.

Заедно с подкрепата към вицепремиера и председател на Съвета по киберсигурността Марияна Николова, в декларацията се призовава за налагането на минимални критерии за сигурност при проектиране и изпълнение на електронните услуги от държавните институции.

От организацията настояват за незабавен одит на IT сигурността във всички държавни институции при въвеждането на електронно управление, каквото трябваше отдавна да е факт.

АИКБ изразява готовността си да съдейства със своя експертен потенциал за изпълнение на всички задачи, възникнали около "очевидно много тежкото състояние на кибернетичната сигурност в държавната администрация", гласи още разпространеният текст.