Закъсалите финансово Български държавни железници вдигат заплатите на голяма част от експлоатационния персонал, съобщава OFFNews, позовавайки се на свои източници от жп компанията.

Любопитното в случая е, че предложението за новите по-високите възнаграждения не идва от синдикалните организации, а от ръководството на холдинга.

Причината е, че в момента основното възнаграждение на машинистите – най-отговорната работа в БДЖ, е 697 лева. Върху тях се начисляват часове за извънреден труд, бонуси за храна и други, но пак доходът им обикновено не надхвърля 1000 лева.

Частните жп компании у нас обаче са доста по-щедри. Те привличат машинисти срещу около 1500 лева, което силно ограничава възможностите на БДЖ да задържи добрите специалисти.

Именно за машинистите предложението на ръководството на жп превозвача е за най-голямо увеличение. Основното им възнаграждение трябва да стане 800 лева и то със задна дата – от 1 септември 2016 г.

От същата дата се очаква да бъдат актуализирани заплатите на общо 26 различни експлоатационни длъжности в железопътния превозвач. Между 50 и 100 лева се предлага да бъдат увеличени заплатите на началник влакове, кондуктори, стрелочници, маневристи, помощник-машинисти и други.

Споразумението за новите възнаграждения в БДЖ се очаква да бъде подписано следващия вторник. Така за 20 септември – Денят на локомотивния машинист, служителите на жп компанията ще се радват на по-високи заплати.