Най-желаните професии за реализация от търсещите работа са в сферата на административните услуги, човешките ресурси, маркетинг и връзки с обществеността. Това съобщиха от консултантската агенция Менпауър.

Работодателите също търсят кадри за работа на бюро, но висококвалифицирани. Предложените от бизнеса свободни работни места са за финансисти, счетоводители, инженери в различни сфери.

Много търсени са търговските представители, но дори за тях изискванията са да имат някакво техническо образование - опит в електротехниката, машиностроенето, ВиК, автоматика, които допълнително имат и умения да промотират и продават продукти. Търсят се владеещи чужди езици за работа в колцентрове, продължава и гладът за специалисти в компютърните технологии.

Според наблюденията на агенцията хората в България като цяло не са научени да си търсят работа и не знаят, че освен специализираните портали и бюрата по труда, съществуват и други варианти за търсене на свободни работни места.

Такъв начин са консултантските агенции, които помагат на работодателите, като пресяват вместо тях автобиографиите на кандидатите, избират най-подходящите кандидати и често дори организират интервюта с тях.

Все по-популярни стават и интерактивните интервюта - през скайп, които пестят време и на работодатели, и на кандидат-служители.