Oчакваме двуцифрен ръст на заплатите за специалисти в частния сектор за догодина, каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев по време на конкурса "Мистър и Мисис Икономика", организиран съвместно със Списание „Икономика“.

Той допълни, че бизнесът има нужда от образовани хора, специалисти, и изрази надежда за решаване на проблема с недостига на кадри, което ще допринесе за ръста на износа и на брутния вътрешен продукт (БВП).

По време на церемонията за награждаване на бизнес лидерите на пазара присъстваха както представители на бизнеса, така и на властта.

В конкурса тази година са участвали над 12 000 фирми с повече от 800 000 служители. Те формират близо 3/4 от БВП на страната.

“Българското производство и износът бележат забележителен ръст - на крачка сме от Еврозоната и от Шенген, имаме добри доклади и от ЕК, а това е плод от съвместните ни усилия с правителството и парламента”, каза още Домусчиев.

Наградите "Мистър и Мисис Икономика" тази година бяха организирани в 10 категории, сред които индустрия, финанси и застраховане, търговия и услуги, транспорт и логистика, ИКТ, аутсорсинг и бизнес процеси, корпоративна социална отговорност, консултантски бизнес, както и земеделие, и хранителна промишленост.

В първата категория бе награден главният изпълнителен директор на “Аурубис България АД” Тим Курт. В категорията финанси бе отличен председателят на УС на ББР Стоян Мавродиев.

За постижения в “Търговия и услуги” бе награден управителят на „Медина Мед“ ООД Иван Панчов.

В категория “Транспорт и логистика” бе награден председателят на СД на “Карат-С” АД Миролюб Столарски. В категориите “ИКС, аутсорсинг и бизнес процеси” и “Корпоративна социална отговорност” бяха отличени съответно управителят на “Сименд” ЕООД Боряна Манолова и председателят на НС на “Асарел-Медет” АД Димитър Цоцорков.

За консултантски услуги бе награден шефът на „Българска консултантска организация“ ЕООД Стоян Ставрев. В категория „Земеделие“ пък бе награден изпълнителния директор Красимир Аврамов от “Вила Ямбол”.

Събитието се организира съвместно със списание “Икономика”, което представи свои 2 специални награди - за целогодишно развитие на туристическа дестинация и за популяризиране на българското вино в страната и в чужбина.

Наградите бяха връчени от министърът на туризма Николина Ангелкова. “Туризмът формира голяма част от БВП, което е продукт на усилията на бизнеса и правителството”, коментира ресорният министър. 

Наградени бяха Борислав Малинов от “Апартхотел Лъки Банско” и Цветелина Николова, която е написала книга за българското вино. “Книгата показва на света, че можем да бъдем голям винопроизводител”, каза още победителката.

Кулминацията на вечерта бяха наградите за “Мисис и мистър Икономика” 2018. “Мистър Икономика” пък бе връчена на главният изпълнителен директор на А1 България ЕАД и председателят на УС Александър Димитров. С “Мисис Икономика” бе спечелена от шефа и председателя на УС на Пощенска банка Петя Димитрова.

Наградите  бяха връчени от вицепремиера Томислав Дончев и от кмета на София Йорданка Фандъкова. “Уважавам тези, които не работят, а дават работа, тези, които не търсят данъци, а ги плащат, както и тези, които рискуват - това са предприемачите”, каза Дончев. По негови думите родните предприемачи са съществена част от националния капитал и трябва да бъдат пазени, насърчавани и давани за пример. “Българската икономика трябва да бъде по-конкурентоспособна, а това ще стане като стане по-високотехнологична и като всеки предприемач се научи да оцелява”, завърши Дончев.

Кметицата на София Йорданка Фандъкова пък изтъкна, че българската икономика бележи възход за последните 10 години благодарение на усилията на бизнеса и на инвестициите в града и в образованието. Нейният апел за вечерта бе да се използват икономични автомобили или още по-добре - услугите на градския транспорт в столицата.