Около 1500 души до момента са пожелали пенсиите им да бъдат изчислени по старата формула, която включва и 3-те най-добри години от осигурителния им стаж преди 1997 година.

Индексацията на пенсиите от първи юли с 5,7 процента  струва 277 милиона лева. Средствата са заложени в бюджета на общественото осигуряване.

Осъвременяването е за всички възрастни хора с отпуснати до края на миналата година пенсии, това реално са 2 милиона и 130 хиляди души.

С 54 лева ще се увеличи средната пенсия и ще е 386 лева. Този размер ще е повече от определената линия на бедност за тази година. В момента средната пенсия е под прага на бедност от 348 лева.

По данни на НОИ над 1500 пенсионери вече са поискали и преизчисляване на пенсиите си по старата формула, която за част от бъдещите пенсионери е по изгодната.

От 4-ти май хората могат да избират по коя формула да се прави това изчисление. Пред БНР директорът на Дирекция “Пенсии“ в НОИ Любомира Язаджиева заяви:

"Това е някъде около 10% от новоотпуснатите пенсии от началото на годината, но в тези случаи задължително се преценява освен размера на пенсията с индивидуален коефициент, изчислен по новата методика, така и коефициента, изчислен по старата методика, и на лицето се предоставя по-благоприятния от тях".

По данни на осигурителния институт от 1-ви юли размерът на средната пенсия ще бъде увеличен с 54 лева и тя ще стане 386 лева и 27 стотинки.